Salvaţi Copiii România asigură, în 15 oraşe, servicii socio-educaţionale şi de consiliere psihologică pentru copiii rămaşi singuri acasă, în urma migraţiei economice a părinţilor

Standard

Iaşi, 02 octombrie 2013: Odată cu începerea şcolii, organizaţia Salvaţi Copiii continuă programul „Creştem Împreună” destinat susţinerii copiilor rămaşi singuri acasă ca urmare a plecării părinţilor la muncă în străinătate.

La nivel naţional, programul include anual 1040 copii şi este derulat în colaborare cu unităţile şcolare din: Pitești (jud. Argeș), București, Reșița (jud. Caraș-Severin), Mangalia (jud. Constanța), Târgoviște (jud. Dâmboviţa – 2 centre), Craiova (jud. Dolj), Petrila (jud. Hunedoara), Brașov (jud. Brașov), Piatra-Neamț (jud. Neamț), Suceava (jud. Suceava), Iași (jud. Iași), Negrești (jud. Vaslui), Lupeni (jud. Hunedoara), Sighişoara (jud. Mureş), Timişoara (jud. Timiş).  

Copiii beneficiază de sprijin pentru efectuarea temelor şi pregătire şcolară suplimentară, consiliere psihologică, activităţi de socializare şi de petrecere a timpului liber, asigurarea comunicării permanente cu părinţii plecaţi. Personalul implicat în programe ţine legătura cu persoanele în a căror îngrijire se află copiii şi asigură orientarea, pregătirea şi consilierea acestora prin întâlniri şi vizite la domiciliu. În fiecare program sunt implicaţi un cadru didactic, un consilier şcolar/psiholog, un asistent social şi voluntari.

Datele furnizate de Direcţia Protecţia Copilului la finalul primului trimestru al anului 2013 indică faptul că în România sunt 82.073 de copii ai căror părinţi muncesc în străinătate. Dintre aceştia, 23.312 de copii au ambii părinţi plecaţi, ei fiind lăsaţi în grija rudelor sau, în unele cazuri mai severe, chiar în grija asistenţilor maternali. Cu toate acestea, numărul real al copiilor afectaţi poate fi mult mai mare, luând în considerare că nu toţi părinţii declară că muncesc în străinătate. Ruperea legăturii cu părinții îi face pe copii vulnerabili, fiind expuşi riscului de abandon şcolar şi delincvenţă.

 „Plecarea părinţilor la muncă în străinătate generează consecinţe negative asupra dezvoltării copiilor rămaşi acasă, atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional, social şi educaţional. Scăderea interesului acordat şcolii, creşterea absenteismului şi tendinţa de abandon şcolar, pe fondul lipsei de preocupare a părinţilor faţă de educaţia lor, caracterizează situaţia multora dintre aceştia. Ţinând cont de nevoile copiilor rămaşi singuri acasă, în urma migraţiei economice a părinţilor, Salvaţi Copiii le acordă sprijin atât în activitatea şcolară cât şi în viaţa lor socială şi emoţională, prin servicii educaţionale, de consilere şi dezvoltarea de programe de timp liber”, a declarat  doamna Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România

Laura are 8 ani și este elevă în clasa a II-a la o școală din București. Ea a fost inclusă în programul „Creştem Împreună” la recomandarea învăţătoarei care ne-a explicat, împreună cu bunica Laurei, situaţia dificilă prin care a trecut aceasta din momentul plecării tatălui ei la muncă în străinătate. Dintr-un copil vesel și premiant, Laura devenise tot mai apatică și mai puțin interesată de temele școlare. După ce a fetiţa a început să frecventeze programul Salvați Copiii, situaţia i s-a îmbunătăţit simţitor. Astfel, în urma intervenţiei psihologului centrului prin ședințele de consiliere și a contactului cu alți copii care trec prin experiențe similare și cu care şi-a putut împărtăși trăirile, fetița a început să redevină copilul vioi de mai înainte. Și pe plan educativ situația Laurei s-a îmbunătățit vizibil; făcându-și temele cu ceilalți copii înscriși la centru, într-un mediu mult mai atrăgător pentru copii și ajutată de doamna învățătoare, Laura a progresat, iar carnetul ei de note ne demonstrează acest lucru. Mai mult, este dornică să participe tot mai mult la ora de lectură unde le citește diverse povești copiilor mai mici incluși în program.  

 

În programul Creştem Împreună Iaşi sunt incluşi 66 de copii, cu vârste cuprinse între 6 – 15 ani, dintre care 26 copii ale căror mame sunt plecate să muncească în străinătate, iar 15 copii cu ambii părinţi plecaţi din ţară. Restul de 25 copii au fost lăsaţi doar în grija mamei, tatăl fiind nevoit să muncească în afara ţării.

 

La nivel naţional, programul „Creştem Împreună” beneficiază de sprijinul Enel Cuore, Porsche şi BASF Foundation.

 

Pentru informaţii suplimentare contactaţi:

Corina MIGHIU, Coordonator program, Salvaţi Copiii România, Filiala Iaşi

ccp.iasi@salvaticopiii.ro, telefon: 0748 076 384.

 

 

 

Informaţii despre Programul Creştem Împreună

Necesitatea  – O mare parte a românilor care merg la muncă în alte ţări îşi lasă copiii acasă fie în grija celuilalt părinte, fie în grija altor rude. Din cercetările şi anchetele sociale efectuate de Salvaţi Copiii România a reieşit că, de multe ori, aceşti copii nu primesc informaţii despre părinţii lor şi nu reuşesc să depăşească momentul dificil al separării de părinţi, ajungând astfel să manifeste dezinteres faţă de şcoală şi faţă de adulţii în grija cărora au fost lăsaţi (de cele mai multe ori bunicii). La rândul lor, părinţii nu sunt informaţi despre evoluţia copiilor şi nu conştientizează consecinţele negative majore pe care plecarea lor în altă ţară şi lăsarea copiilor acasă le produc asupra dezvoltării psihice şi emoţionale a acestora.

Obiectivul general al programului „Creştem împreună” îl constituie diminuarea impactului negativ asociat migraţiei părinţilor asupra copiilor rămaşi singuri acasă. Metodologia de implementare parcurge câteva etape esenţiale, printre care:

ü      Identificarea copiilor aflaţi în situaţie de risc prin plecarea părinţilor în străinătate.

ü      Iniţierea unor programe de suport şcolar, de orientare şcolară şi consiliere pentru copii.

ü      Dezvoltarea programelor de timp liber, facilitarea socializării şi asigurarea comunicării permanente cu părinţii plecaţi.

ü      Iniţierea unor programe de suport şi consiliere pentru persoanele în a căror grijă au rămas copiii.Image

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s