Mihaela face parte din programul nostru ‘Fiecare copil conteaza’

Standard

Mihaela are 17 ani si 2 ingeri. O fetita de 2 luni si o fetita de un an si 7 luni. Stau intr-o casa din chirpici roz cu pereti galben-portocalii in interior, 2 camere cu perdele si flori de camp in geam sau papusi mici de plus. Mihaela isi iubeste fetele si sotul pentru care a fugit de acasa. La 14 ani a ramas insarcinata. Sotul ei are 24 de ani si munceste cu ziua. Sunt 2 copii cu copii. Au si ceva gradina in fata casei, neimprejmuita, 2 porci mici primiti de ajutor care umbla liberi prin gradina. Mihaela locuieste aproape de socrii ei, soacra ei este paralizata, Mihaela ii face de mancare, pe o soba mica, improvizata. Nu au apa, pentru fiecare galeata trebuie sa mearga cateva sute de metri pana in sat, cu galeata. Cu toate acestea, casa este aranjata, e bine intretinuta. Mihaela a nascut prin cezariana, nu mai vrea copii. Este timida, speriata, frumoasa, dar cu maini de femeie matura, muncita. Are mult bun simt, e inocenta. Desi este foarte tanara, copiii Mihaelei sunt sanatosi, nu au avut probleme de sanatate grave. Mihaela tine legatura cu medicul din zona. Are doar 7 clase.


De ce Mihaela face parte din programul nostru ‘Fiecare copil conteaza’
-pentru ca este o mama minora (are 17 ani, a nascut la 15, iar principala cauza a mortalitatii infantile sunt nasterile premature, iar varsta foarte mica a mamei este unul dintre motivele ce determina nasterile premature. Din studiul realizat de noi impreuna cu GSK pe 200 de respondenti din cele 5 judete in care se desfasoara programul anul acesta 36% dintre femei au primul copil sub 18 ani (conform cifrelor de la maternitatea Cuza Voda din Iasi in 2011 au fost: 1 nastere – la 12 ani, 8 nasteri- 14 ani, 16 nasteri la 15 ani, 51 de nasteri la 16 ani, 81 de nasteri la 17 ani, 128 de nasteri la 18 ani)
-pentru ca nu a facut analizele recomandate in timpul sarcinii: 42% dintre femeile chestionate nu au facut nici o analiza pe perioada sarcinii (daca le intrebi, spun ca nu au nevoie pentru ca sunt sanatoase)- analizele sunt gratuite, conform Prof. Dr. Onofriescu (Directorul maternitatii Cuza Voda din Iasi) trebuie facute neaparat 3 ecografii in cursul sarcinii, dar marea majoritate a pacientelor ajung la maternitate doar in cel de-al 2-lea sau al 3-lea semestru, unele doar ca sa nasca
-pentru ca are doi copii sub 5 ani, o fetita deb aproape 2 ani si o fetita de 2 luni, iar unul dintre obiectivele programului nostru este educarea mamelor in ceea ce priveste ingrijirea copiilor si prevenirea bolilor si accidentelor (copiii din familiile sarace, care traiesc in conditii foarte grele, fara apa si electricitate, cu un venit foarte mic (de obicei alocatia copiilor sau indemnizatia mamei) sunt mai expusi bolilor digestive, bolilor aparatului respirator (a doua cauza a mortalitatii infantile), accidentelor casnice).
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s