FIECARE COPIL CONTEAZA si la IASI!

Standard

Salvaţi Copiii România extinde programul „Fiecare copil contează” în alte 5 judeţe din România, unde rata mortalităţii infantile înregistrează valori ridicate: Botoşani 13,4%, Suceava 11,2%, Iaşi 9,8%, Vaslui 13,2% şi Neamţ 10%.

In judetul Iasi, in localităţile Cepleniţa şi Lungani, echipa Salvati Copiii Iasi va lucra direct cu femeile gravide şi cu copiii cu vârsta între 0 şi 5 ani, pentru îmbunătăţirea controlului sarcinii şi ameliorarea stării de nutriţie şi sănătate.

  În România mor în primele luni de viaţă de două ori mai mulţi copii faţă de media          europeană. Una dintre cauze este prematuritatea – pentru că vin prea devreme, prematurii sunt fragili – chiar şi un fir de praf le poate fi fatal.

Organizaţia Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu compania farmaceutica GlaxoSmithKline (GSK) şi cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, derulează un amplu program de reducere a mortalităţii în rândul copiilor sub 5 ani.asigurarea unei alimentaţii sănătoase (suplimente nutriţionale) femeilor gravide şi copiilor cu vârsta de până la 5 ani.

Dintre statele membre ale Uniunii Europene, România se află pe primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă.

Mortalitatea infantilă este un capitol sumbru pentru România: suntem ţara cu cea mai ridicată rată a deceselor la copiii cu vârsta de până în 5 ani, din Uniunea Europeană, cu o medie a mortalităţii infantile de peste două ori mai mare faţă de celelalte ţări. Astfel, în România decedează 9,8 copii la o mie de născuţi vii. În judeţul Vrancea, rata mortalităţii infantile este de 11,4 la o mie de născuţi vii (INS, 2010).

OBIECTIVUL PROGRAMULUI

Obiectivul este acela de a reduce mortalitatea infantilă şi de a îmbunătăţi sănătatea şi calitatea vieţii copiilor români cu vârste între 0-5 ani, în cadrul unui proiect menit să se desfăşoare timp de cinci ani.

Rata naşterilor premature, un factor de risc major al mortalităţii infantile, se ridică în România la 9%, dublu faţă de alte state europene, ceea ce face ca ţara noastră să înregistreze cele mai multe decese infantile din Uniunea Europeană, potrivit datelor date publicităţii în 2010 de către Asociaţia Română de Neonatologie. Prematuritatea şi complicaţiile pe care aceasta le induce reduc drastic speranţa de viaţă a celor aproximativ 20.000 de copii care se nasc anual înainte de termen.

Vinovate pentru toate aceste decese sunt anomaliile congenitale şi afecţiunile apărute în perioada perinatală, în aproape jumătate din cazuri (48%), bolile aparatului respirator, cele infecţioase şi parazitare (30%), şi accidentele (10%). Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât toate aceste decese pot fi prevenite.

Proiectul ”Fiecare copil contează” face parte din campania globală Every One a Alianţei Salvaţi Copiii, desfăşurată începând din 2009 în peste 42 de ţări. La nivel mondial, un copil moare la fiecare patru secunde, ceea ce înseamnă că anual decedează circa 8,8 milioane de copii. La nivel global, prin intermediul acestui proiect vor fi salvate vieţile a 500.000 de copii în fiecare an.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s